Ontketen de kracht van sterke teams

Ontketen de kracht van sterke teams

  • Versterk psychologische veiligheid binnen je team en stimuleer zo groei, productiviteit en innovatie.
  • Herken en beïnvloed de verborgen dynamieken die de samenwerking in je team bepalen.
  • Ontwikkel zelfinzicht en emotionele intelligentie als basis voor effectief en authentiek teamleiderschap.

BEN JE OOK WEL EENS MOEDELOOS?

Het leiden van een team kan een uitdaging zijn, vooral wanneer je het gevoel hebt dat je inspanningen niet het gewenste resultaat opleveren:

  • Helderheid in afspraken lijkt te verdampen zodra de meeting voorbij is, en toch zie je steeds hetzelfde ongewenste gedrag terugkomen. Hoe vaak heb je niet duidelijk afspraken gemaakt, om vervolgens te merken dat teamleden toch hun eigen weg gaan, tegen alle verwachtingen in?
  • Het blijft oorverdovend stil in vergaderingen, maar aan de koffiemachine gonst het van de geruchten. Je probeert een open dialoog te creëren, maar merkt dat belangrijke gesprekken buiten de formele momenten plaatsvinden.
  • Ondanks al je inspanningen om informele contacten te bevorderen, lijken teamleden onverschillig tegenover een dag minder thuiswerk of informele bijeenkomsten. Hoe vaak heb je geprobeerd om een gevoel van samenhorigheid te creëren, om vervolgens te merken dat de opkomst minimaal is?
  • Je ziet sommigen zich wegsteken terwijl anderen zich kapot werken. Dit leidt tot spanningen en ongelijkheid binnen het team, wat uiteindelijk de prestaties negatief beïnvloedt.
  • Je team lijkt te zwalpen: afstand, vermoeidheid, twijfel, onbegrip en ergernissen stapelen zich op. Kleine signalen worden obstakels en geven aan dat er onder de oppervlakte veel meer speelt.

 

Herken je dit? Hoe gaat het met jou en jouw team? Voel je een flow in de samenwerking of eerder frustraties? En wanneer heb je voor het laatst stilgestaan bij de samenwerking binnen je team, en bij jouw rol als leidinggevende daarin?

IEDEREEN IS LID VAN EEN OF MEERDERE TEAMS

Of het nu op het werk is, in een sportclub of een vereniging, iedereen maakt deel uit van een team. Samenwerken lijkt vaak vanzelfsprekend, maar de praktijk leert dat dit niet altijd zo is. Soms lijkt alles moeiteloos te verlopen, alsof iedereen zijn plek perfect weet te vinden en optimaal bijdraagt aan het gezamenlijke doel. Maar er zijn ook momenten waarop de samenwerking eerder lijkt op een storm dan op een kabbelend beekje. Het belang van een sterk team met een voedende dynamiek kan niet genoeg worden benadrukt.

Een sterk team is meer dan de som der delen. Het gaat om de manier waarop mensen met elkaar omgaan, hoe ze communiceren, en hoe ze zich verhouden tot het gemeenschappelijke doel. Teams die effectief samenwerken, hebben een duidelijk doel voor ogen, vertrouwen op elkaar en voelen zich veilig om hun mening te uiten. Zonder deze elementen kunnen zelfs de meest bekwame individuen niet hun volledige potentieel benutten, wat leidt tot frustratie en gemiste kansen.

WAT MAAKT JOUW TEAM SUCCESVOL?

Onderzoek van Google, bekend als Project Aristotle, heeft diepgaand gekeken naar wat teams succesvol maakt. Uit een analyse van 180 teams kwamen vijf sleutels naar voren die cruciaal zijn voor performante teams: psychologische veiligheid, betrouwbaarheid, helderheid & structuur, betekenis en impact.

Psychologische veiligheid: Het vermogen van teamleden om zich uit te spreken zonder angst voor negatieve gevolgen is de belangrijkste factor voor een succesvol team. Teams waar psychologische veiligheid hoog in het vaandel staat, realiseren 70% meer groei, 75% meer productiviteit, en 19% meer innovatievermogen.

Betrouwbaarheid: Teamleden moeten op elkaar kunnen rekenen, en weten dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheden nakomt.

Helderheid & Structuur: Duidelijke doelen en rollen helpen teams om gefocust te blijven en samen te werken op een efficiënte manier.

Betekenis: Teamleden moeten het gevoel hebben dat hun werk er toe doet, dat ze bijdragen aan iets groters.

Impact: Het gevoel dat het werk dat ze doen daadwerkelijk verschil maakt.

Toch blijkt dat 7 op de 10 mensen zich niet durven uitspreken, zelfs niet als hun leidinggevende niet aanwezig is. Dit gebrek aan psychologische veiligheid heeft grote gevolgen: teamdynamiek verandert in dynamiet, en moeiteloos samenwerken lijkt een verre droom. De resultaten zijn vaak een gebrek aan betrokkenheid, verminderde productiviteit en een gebrek aan innovatie.

JOUW ROL ALS LEIDINGGEVENDE IN TIJDEN VAN VERANDERING

Verandering is tegenwoordig de enige constante. In deze snel veranderende wereld is het essentieel dat leiders niet alleen reageren op verandering, maar deze ook proactief vormgeven. Studies van McKinsey tonen aan dat leiders die empathisch, authentiek en zelfbewust zijn, significant betere resultaten behalen, vooral wanneer hun teams ingrijpende veranderingen doormaken of zich wendbaar moeten opstellen.

Leiderschap is het bewust inzetten van je invloed om het beste in jezelf en anderen naar boven te halen. Het betekent dat je je bewust bent van de impact die je hebt op je team, en hoe je deze impact kunt gebruiken om je team te inspireren en te motiveren. In deze tweedaagse opleiding leer je hoe je als leidinggevende met zelfinzicht en zelfleiderschap de dynamiek in je team kunt beïnvloeden, zodat dynamiet vermeden wordt en samenwerken moeiteloos kan verlopen.

 

Els Aelbrecht - Trainer IFBD
Wil je als leidinggevende jouw team naar een hoger niveau tillen? Ontdek hoe je de kracht van sterke teams kunt ontketenen door te bouwen aan een cultuur van psychologische veiligheid en uitzonderlijke prestaties. Deze tweedaagse opleiding biedt je de inzichten en tools die je nodig hebt om jouw team te transformeren van team dynamiet naar teamdynamiek.

Els Aelbrecht - Trainer IFBD

Els Aelbrecht is een gedreven en no-nonsense coach die gelooft in de kracht van de waarderende benadering. Ze kiest ervoor om vanuit talenten en passies de zoektocht naar verdieping en ontwikkeling aan te vatten en gelooft dat organisaties die aandacht schenken aan het talent en potentieel van hun medewerkers het zullen halen van zij die dat niet doen.

Als trainer en coach brengt ze mensen dichter bij zichzelf en bij wie ze echt zijn. Els is oprecht nieuwsgierig naar mensen, hun drijfveren, hun twijfels. Ze vertrekt vanuit respect voor ieders startpunt en er mag al eens gelachen worden. Als facilitator/trainer maakt Els snel verbinding met mensen, zij slaagt erin om het snel veilig te maken voor deelnemers waardoor er snel vertrouwen komt om

Els combineert een academische opleiding met het vermogen om snel structuur te brengen in complexiteit. Els is een doener die door het leven heeft geleerd hoe belangrijk ‘zijn’ is. Ze heeft een professioneel verleden in Sales, HR, training en coaching in diverse sectoren en kan zich daardoor snel aanpassen aan diverse werkcontexten

Els is meertalig (Nederlands, Frans & Engels) en gecertificeerd als PCC- coach bij ICF, Certified DiSC Gedragsstijlen Consultant, Mapstell Guide en Certified iEQ9- enneagram practitioner.

 

Els Roelandt - Trainer IFBD
De kracht van een sterk team ligt in het blootleggen en sturen van de verborgen dynamieken die echt het verschil maken. Makkelijk is het niet, maar als leidinggevende vergt het moed om te kijken wat nu echt speelt.

Els Roelandt - Trainer IFBD

Els Roelandt is een pragmatische en hands-on organisatie- en teamcoach, facilitator en trainer met oog voor zowel de mens binnen als de inrichting van organisaties en teams. Ze is gepassioneerd door purpose gedreven en wendbaar organiseren en helpt om het leiderschap en het samenwerken hierop af te stemmen.

Els wil mensen op een speelse manier (ook letterlijk zie Gamechangers) laten ontdekken dat teams leiden, organiseren en structureren ook anders kan. Ruimte maken voor goesting en autonomie staan hierbij centraal.

Els heeft ervaring in zowel kleine, middelgrote als grote ondernemingen in profit- en non-profit en begeleide ook teams binnen onderwijs, zorg en de Vlaamse Overheid. Els heeft een professioneel verleden als leidinggevende,

trainer, organisatiecoach en projectcoördinator in diverse sectoren en is vertrouwd met verschillende werkcontexten (technisch/industriële omgevingen en diensten)

en met verschillende medewerkerspopulaties (Management, 1e lijns- leidinggevenden, bedienden, IR, arbeiders).

Els is meertalig (Nederlands, Engels) Holacracy en Sociocracy 3.0 Practitioner, Senior consultant innovatieve arbeidsorganisatie en gecertificeerd Insights Practitioner en Mapstell Guide.

Neem voor meer informatie contact met ons op
Datum & locatie van geplande sessie(s):
Hou mij op de hoogte van nieuwe data
Kostprijs
Inschrijven Inschrijven * Per extra deelnemer aan een open, klassikaal leerprogramma ontvangt u 5% korting op het totaalbedrag met een maximum van 20% (= 5 deelnemers of meer).
TOP 10 IFBD-trainingen

Uw persoonlijk carrièrepad: waar staat u vandaag en waar wilt u morgen staan

Het IFBD ontwikkelde speciaal voor u deze unieke carrière-testen, waarbij u uw persoonlijk leer- en groeipad kunt vinden. Het IFBD adviseert zo welke training u vandaag én morgen nodig heeft om uw ambities te realiseren. Klik op het respectievelijke leerpad.  (6 minuten per test).

(Klik op één van deze groeipaden voor een ‘in depth self assessment’ en ontvang een gevalideerd testresultaat.)

Quinn Test: ontdek uw talent als business professional
Managen met tegenwind

Positief en veerkrachtig leiderschap is – zeker nu alles wat moeilijker gaat – uw enige manier om te slagen. Het IFBD helpt u graag bij het uitstippelen van uw (nieuwe) weg. In deze brochure “Managen met tegenwind” vindt u +/- 40 gedegen programma’s die u, uw team en uw organisatie future proof maken. Vandaag worden andere dingen van u verwacht en ook u verwacht vandaag andere dingen.

 

 

Anderen bekeken ook
Leiding geven aan mensen Leiding geven op afstand Leiding geven op afstand Lees meer lees meer Leiding geven aan zichzelf Assertiviteit voor de leidinggevende Assertiviteit voor de leidinggevende Lees meer lees meer Project management Project leiderschap Project leiderschap Lees meer lees meer Human Resources & Arbeidsrecht Psychologische veiligheid Psychologische veiligheid Lees meer lees meer